طول کارگیر مفید 5/1 متر است و از اجزای مختلف همانطور که بیان می شود تشکیل یافته است . دو تا پایه ، ریل کشویی و دستگاهی که ساپورت و مرغک روی آن حرکت می کنند و ...
سه نوع ساپورت داریم :
ساپورت طولی که در طول حرکت می کند و روی کار را می تراشد و ساپورت عرضی که کف تراشی می کند و ساپورت بالایی یا فوقانی که در زمانی که خط مندرج روی صفر باشد حدود 6 الی 7 سانتی متر کار روتراشی برای ما انجام میدهد. یک سری اعداد روس ساپورت فوقانی وجود دارد که برای زدن مخروط از آن استفاده میشود . 2 نوع مخروط تراشی داریم . یک نوع مخلوط کامل و دیگری مخروط ناقص که با ساپورت فوقانی می توان انجام داد .
بر روی ساپورت فوقانی قسمتی به نام رندهگیر دستگاه وجود دارد که بر 2 نوع هستند که یک نوع آن بگونه ای است که فقط یک نوع ابزار می توان در آن گذاشت (یک طرفه) و دیگری 4 طرفه می باشد .
در ساپورت طولی ورنیه بر حسب mm1 است و در ساپورت عرضی ورنیه 0 تا 5/0 میلیمتر است و در ساپورت فوقانی ورنیه آن بر حسب mm 2/0 است .
مرغک مرکز با سه نظام می باشد و نگاه دارنده قطعه کار است که یک طرف قطعه را سه نظام و طرف دیگر را مرغک می گیرد . مرغک بر دو نوع است . یک نوع ثابت که همراه با کار نمی چرخد و نوع دیگر متحرک است که همراه با کار می چرخد .
سه نظام سه تافک دارد که هر سه فک با هم باز و بسته می شود و برای گرفتن کارهای دایره ای شکل استفاده می شود . سه تافک روی یک صفحه ای به نام صفحه حلزونی میچرخد و باز و بسته شدن فک ها توسط آچاری به نام آچار سه نظام میباشد .
2 نوع پارچه داریم : پارچه رو و پارچه وارو .
ماکسیمم کاری که می تواند توسط دستگاه انجام شود قطعه ای به قطر mm 250 است .
4 نظام بر دو نوع است . یکی منظم و دیگری نامنظم که هر کدام از فکها جدا جدا باز می شود .
دستگاه دو جدول برای سرعت در سه نظام دارد .
جدول جدول سمت راست که کمترین دور آن 45 دور در دقیقه و بیشترین ان rpm2000 است .
و اگر جای دو چرخ دنده عوض شود کمترین دور rpm 4/22 می باشد و بیشترین دور rpm 1000 است .
2 تا میله وجود دارد که یکی از آنها میله هادی و دیگری میله اتومات است که برای راه اندازی ساپورت طولی و عرضی استفاده می شود . اگر اهرم روی اتومات باشد ساپوت طولی بوسیله یک اهرم قفل می شود . اگر به سمت افقی اهرم را جابجا کنیم ساپورت در جهت افقی جا به جا می شود و اگر رو به بالا اهرم را جابجا نماییم ساپورت به سمت سه نظام حرکت می کند و به سمت پایین نیز عکس این است .
برای پیشروی اتومات دستگاه یک سری اهرم وجود دارد که از صفر تا شش روی آن مندرج شده است و دیگری به صورت ABC است و هر کدام از اینها سرعت اتومات را کم و زیاد میکند .
پله زنی
برای پله زنی باید ابتدا کف تراشی شود و پس از عمل کف تراشی توسط ساپورت عرضی خود را آماده برای پل زنی کنیم که به ساپورت عرضی بار می دهیم و ساپورت طولی را حرکت می دهیم . بدین روش آن مقداری از کار را که می خواهیم قطرش را تغییر می دهیم .
مخروط تراشی
برای مخروط تراشی نیز ابتدا کف تراشی کنیم و پس از آن برای ساختن مخروط ناقص از انتها به ابتدا میآییم و برای ساختن مخروط کامل از ابتدا به انتها می رویم و در مخروط کامل درجه روی ساپورت فوقانی را به سمت راست قرار می دهیم و با ساپورت فوقانی سر و کار داریم.
ساختن لولا :
برای ساختن لولا ابتدا یک قطعه کار را از فاصله معینی بریده و نرکی و مادگی میسازیم و ابتدا مادگی را می سازیم به این دلیل که اگر در ساخت نرکی دچار اشکال شویم بتوان اندازه ها را مانور داد . برای ساخت مادگی ابتدا کف کارها را صاف کرده و توسط مته مرغک یک سوراخ ریز تا ته می زنیم و پس از آن مته مورد نظر را برداشته و به اندازه مشخص قطعه کار را سوراخ کرده و حال می رویم سراغ نرگی برای نرکی هم باید به ترتیب عملیات پله را انجام دهیم که وقتی انگشت خود را روی سوراخ مادگی می گذاریم و این 2 را از هم بیرون می کشیم صدایی خاص شنیده شود.
انواع ماشین های افزار N-C
کاربردهای مختلفی در صنعت جهت استفاده از N-C نظیر قابلیت سوراخکاری ، داخل تراشی ، فرزکاری ، فرزکاری ، موجود است که هر یک جداگانه توضیح داده خواهد شد
ماشین های داخل تراشی ، اصولاً داخل تراشی به عملی گفته می شود که طی آن ، عمل تراشکاری بوسیله تغییر مکان ابزار برش در داخل یا خارج قطعه صورت میگیرد که در بعضی حالات ابزار برش دور قطعه کار حرکت می کند و در بعضی اوقات ابزار ثابت و قطعه کار دوران حرکت می کند .
1-ماشین داخل تراشی افقی - در این ماشین یک محور افقی وجود دارد که دارای حرکت چرخشی است و ابزار روی آن قرار می گیرد . قطعه کار روی میز قرار گرفته که می تواند در جهت محور X یا محور Y حرکت نماید و در بعضی موارد نیز بر روی یک میز قابل چرخش قرار می گیرد . معمولاً روی ماشین های N-C حرکت د جهات X و Y و Z وجود دارد بعنوان نمونه یک قطعه می تواند در صفحه XY فرزکاری شود . خود محور ماشین عمل داخل تراشی را بوسیله ابزار انجام می دهد .
شامل 22 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود مقاله توضیحاتی در مورد دستگاه تراش تبریز