لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 9
بسمه تعالی
آیین نامه اخلاق پرستاری در جمهوری اسلامی ایران
1390
مقدمه
ارزش ها
راهنماهای اخلاقی
1- پرستار و جامعه
2-پرستار و تعهد حرفهای
3- پرستار و ارائه خدمات بالینی
4- پرستار و همکاران تیم درمانی
5- پرستار، آموزش و پژوهش
مقدمه
پیشرفتهای حوزه دانش و فناوری در مراقبتهای بهداشتی، چالشهای عمدهای را پیش روی پرستاران قرار داده است. تمامی پرستاران، صرفنظر از تخصص خود، در فعالیتهای کاری خود با چالشهای اخلاقی مواجه شده، برای تصمیمگیری در نقشهای سنتی و جدید خود نیازمند دانش فردی و مشاوره گروهی هستند. همگان بر این توافق هستند که برخورداری از حساسیتهای اخلاقی یکی از ملزومات عملکرد پرستاران است. مسؤلیتهای اخلاقی پرستاران در عملکرد و مراقبت مستلزم این است که ایشان از باورهای خود مطلع بوده، همچنین مبانی و اصول تحلیل اخلاقی و تصمیم گیری به صورت منسجم؛ تدوین شده و در دسترس باشند. آیینها (یا کدها)ی اخلاقی راهنماهای نظاممندی برای شکل دهی رفتار اخلاقی است. . از سوی دیگر، چالشهایی که هر پرستار با آن روبهرو است از فرهنگی به فرهنگ دیگر متفاوت خواهد بود.آیین اخلاق در پرستاری بهطور مستقیم بر عملکرد پرستار در مراقبت از بیمار تمرکز دارد . واقعیت این است که در انجام هریک از وظائف پرستاری، ممکن است مقولات بحث برانگیز اخلاقی ایجاد شود.
در جامعه ما با فرهنگ والای ایرانیـاسلامی، پرستاری بیمار عبادت محسوب می شود. آیات و احایث متعددی بر ارزش والای مراقبت از بیماران تاکید دارند که تجلی آن در حرفهی پرستاری است. نامگذاری روز ولادت حضرت زینب(س) به عنوان روز پرستار افتخاری بزرگ برای این قشر ارزشمند است که بر جایگاه والای آنان صحّه میگذارد. هرچند اصول کلی و ارزشهای انسانی حاکم بر حرفه پرستاری مورد تأیید اسلام است اما با توجه به ظرایف خاص اخلاقی و معنوی که در اخلاق اسلامی مشهود است، موارد ذیل به عنوان مبانی ارزشی اسلامی-ایرانی در حرفه پرستاری، قابل استناد است:
بنا به آیات کریمه قرآن مرض و شفاء در دست پروردگار متعال است و لذا پرستار در تمام شرایط وظایف محوله را با توکل و استعانت از ذات باریتعالی به انجام میرساند.
همه انسانها از شأن و کرامت والای انسانی برخوردارند و لازم است در هر حالتی مورد احترام قرار گیرند ولی بیمار و یا فرد سالمی که نیازی در رابطه با سلامت خود دارد، شایسته توجه و احترام ویژه ای است. لذا تمامی بیماران، بدون درنظر گرفتن وضعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، توسط پرستار مورد احترام و حمایت روحی_روانی قرار میگیرند.
حفظ حیات هر انسان در هر جایگاه و موقعیتی که باشد وظیفه هر مسلمانی است ولی پرستار بواسطه تقبل مسئولیتی ویژه، در قبال نفس وجان بیمار مسئول خواهد بود. لازم است آیه شریفه (سوره مائده/32) همواره مدنظر باشد که نجات جان یک انسان را برابر با احیاء تمام انسانها دانسته است.
تقویت روحی و معنوی بیمار از منظر اسلام در بهبود او تأثیر گذار است. لذا وظیفه اخلاقی پرستار است که بیمار را دلداری داده و زمینه را برای پذیرش همراه با طیب نفس بیماری فراهم کند.
در زمان معاصر و در دوره هشت ساله جنگ تحمیلی، کشور ما شاهد ایثار و فداکاری عظیم پرستاران در دفاع از کیان میهن اسلامی بوده است که الگوها و اسطوره های این دوران میتوانند الهام بخش ارزشهای والای اخلاق پرستاری باشند.
تدوین راهنمای کشوری اخلاق در پژوهش (کدهای 26گانه) در سال 1378 و راهنماهای اختصاصی اخلاق در پژوهش (1384) و منشور جامع حقوق بیمار (1388) نمونههایی از اسناد اخلاقی مبتنی بر فرهنگ ایرانی و اسلامی هستند. این آیین در راستای تکمیل مجموعهی آیینها و راهنماهای اخلاقی مرتبط با حوزهی سلامت در جمهوری اسلامی ایران تدوین شده است. مخاطبان این آیین عبارت از تمامی شاغلین حرفهی پرستاری در حوزههای خدمات آموزشی، پژوهشی، مدیریتی، بهداشتی و بالینی، در تمامی ردهها، میباشد. این آیین در فواصل زمانی مقتضی، مورد تجدیدنظر و بهروز رسانی قرار خواهد گرفت. همچنین باید در برنامههای آموزشی و بازآموزی پرستاران – در تمامی ردههای تحصیلی و آموزشی – گنجانده شود.
ارزش ها
پرستاران مسوولیت دارند در حیطه شغلی خود بر مبنای ارزش های حرفه ای تصمیم گیری و فعالیت کنند. ارزش ها مفاهیمی هستند که ذاتأ ارزشمندند و توسط فرد یا جامعه مبنا و ملاک درستی و نادرستی اعمال قرار می گیرند. در حرفه پرستاری نیز، با توجه به جایگاه والای آن، ارزش های حرفه ای توسط انجمن ها و سازمان های حرفهای معین شده اند. در کشور ما تعالیم دین مبین اسلام، و نیز قانون اساسی در بسیاری از موارد، حدود و مرزهای عمل را معین مینمایند. ارزشهای اخلاقی در عین انطباق با مبانی دینی، فراملّی و جهان شمول هستند. مهمترین ارزش هایی که در حرفه پرستاری باید مورد لحاظ قرار گیرد عبارتند از:
احترام به مددجو/ بیمار و حفظ شأن و کرامت انسانی
نوعدوستی و همدلی
پایبندی به تعهدات حرفه ای
پاسخگویی ، مسوولیت پذیری و وجدان کاری
عدالت در خدمت رسانی
تعهد به صداقت و وفاداری
حفظ حریم خصوصی بیماران و تعهد به رازداری و امانتداری
ارتقاء صلاحیت علمی و عملی به طور مداوم
ارتقا آگاهی از مقررات حرفه ای و دستورالعمل های اخلاقی و رعایت آن ها
احترام متقابل با سایر ارائهدهندگان مراقبت سلامت و برقراری ارتباط مناسب با آنان
احترام به استقلال فردی مددجو/بیمار
شفقت و مهربانی
مقاله درباره آیین نامه اخلاق پرستاری در جمهوری اسلامی ایران