مبانی نظری بررسی ارتباط جریان وجوه نقد عملیاتی و اجزای اقلام تعهدی بر پیش بینی سود آتی
بصورت ورد ودر49صفحه
دارای پیشینه ومنابع کامل
مقدمه
مدیران، تحلیل گران مالی و سرمایهگذاران توجهویژهای به سود گزارش شده شرکتها اختصاص میدهند. مدیران از حفظ روند رو به رشد سود منتفع میشوند، زیرا پاداش آنها به میزان سود شرکتها بستگی دارد. تحلیلگران مالی، به پردازش و تفسیر اطلاعات میپردازند و درک صحیح اجزاء کیفیت سود یک بخش اساسی از این رویه میباشد. انتشار خبرهای خوب در مورد سود شرکتها بطور قابل ملاحظه ایی بر قیمت سهام تاثیر می گذارد و بعید است که حساسیت بازار نسبت به ارزیابی عملکرد مبتنی بر سود کاهش یابد. همچنین تمرکز بازار بر سود خالص باعث عدم توجه به سایر شاخصهای ارزیابی عملکرد شده است. در حالیکه بایستی به این موضوع نیز توجه شود که آیا سود خالص گزارش شده نتیجه نهایی یک فرآیند گسترده حسابداری موردنظر مدیران بوده است یا خیر؟ ارزیابی اجزاء سود به استفاده کنندگان صورتهای مالی کمک خواهد کرد که قضاوت و ارزیابی درستی از سود دوره جاری و برآورد سود آتی داشته باشند.
این تحقیقسودمندی جریان وجوه نقد عملیاتیو اجزای اقلام تعهدی در توان پیش بینی سودآوری(شرکت های بورس و اوراق بهادار تهران )را مورد بررسی و آزمون قرار میدهد. اقلام تعهدی مفهومی است نسبی که به ارتباط آن با دیدگاهها و نگرشها بستگی دارد و اگرچه هیچ معیار قاطعی برای ارزیابی آن وجود ندارد اما فاکتورهای متعددی وجود دارند که بایستی در ارزیابی اقلام تعهدی مورد توجه قرار گیرند.
2-2- اهداف حسابداری و گزارشگری مالی
اهداف حسابداری و گزارشگری مالی از نیازها و خواسته های اطلاعاتی استفادهکنندگان نشأت میگیرد. هدف اصلی گزارشگری مالی، بیان اثرات اقتصادی رویدادها و عملیات مالی بر وضعیت و عملکرد واحد تجاری جهت کمک به استفاده کنندگان بالفعل و بالقوه برای اتخاذ تصمیمات مالی در ارتباط با واحد تجاری می باشد. ابزار اصلی انتقال اطلاعات به اشخاص مزبور، صورتهای مالی اساسی شامل ترازنامه، صورت سود و زیان و صورت جریان وجوه نقد می باشد که محصول نهایی فرآیند حسابداری و گزارشگری مالی محسوب می گردند.
هیئت تدوین استاندارد های حسابداری مالی (FASB[1])در بیانیه مفهومی شماره (1) تحت عنوان اهداف گزارشگری مالی واحدهای انتفاعی به بیان اهداف گزارشگری مالی می پردازد که می توان آنرا به صورت زیر خلاصه نمود:
- گزارشگری مالی باید اطلاعاتی را فراهم آورد که برای سرمایه گذاران و اعتبار دهندگان بالفعل وبالقوه وسایر استفاده کنندگان در اتخاذ تصمیمات منطقی سرمایه گذاری، اعتبار دهی و تصمیمات مشابه مفید و سودمند باشد. این اطلاعات باید برای آن دسته از افرادی که درک متعارفی از فعالیتهای تجاری و اقتصادی دارند و با سعی معقولی تمایل به مطالعه اطلاعات دارند، قابل فهم باشد.
- از آنجایی که جریانات نقدی سرمایه گذاران و اعتباردهندگان با جریانات نقدی واحد تجاری ارتباط دارد، گزارشگری مالی باید اطلاعاتی را فراهم نماید که اعتباردهندگان، سرمایه گذاران و سایرین را در ارزیابی مبالغ، زمان بندی و ابهامات مربوط به خالص جریانات نقدی واحد تجاری کمک نماید.
- گزارشگری مالی باید اطلاعاتی را درباره منابع اقتصادی واحد تجاری، ادعاها نسبت به آن منابع (تعهدات واحد تجاری برای انتقال منابع به سایر واحدها و صاحبان سهام) و اثرات معاملات، رویدادها و شرایطی که منابع واحد تجاری و ادعاها نسبت به آن منابع را تغییر می دهد، ارائه نماید.
همانطور که از مفاد بیانیه مفهومی شماره (1) نیز ملاحظه گردید تصمیم گیری نقش محوری در تئوری حسابداری داشته است. بطوریکه در تعاریف ارائه شده از حسابداری بصورت گاه و بی گاه بر این مساله تاکید شده است.
انجمن حسابداری امریکا([2]AAA) : حسابداری فرآیند تعیین، اندازه گیری و تبادل اطلاعات اقتصادی است به نحوی که شرایط قضاوت و تصمیم گیری آگاهانه استفاده کنندگان را فراهم آورد.
هیئت اصول حسابداری(APB[3]): وظیفه حسابدار فراهم آوردن اطلاعات عمدتاً کیفی با ماهیت مالی در مورد واحدهای اقتصادی است به نحوی که برای تصمیم گیریهای اقتصادی مفید باشد.
هیئت استاندارد های حسابداری مالی (FASB[4]): نقش گزارشگری مالی در اقتصاد فراهم آوردن اطلاعاتی است که برای تصمیم گیری های تجاری و اقتصادی مفید باشد.
بطور خلاصه هدف اولیه از گزارشگری مالی تهیه اطلاعاتی در زمینه عملکرد واحد تجاری است که از طریق اندازه گیری سود و اجزای آن بدست می آید. سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سایر اشخاصی که در ارتباط با سنجش خالص جریانهای نقدی آتی واحد تجاری ذینفع هستند، علاقه خاصی به این اطلاعات دارند. علاقه آنها به جریانهای نقدی آتی موسسه و توانایی آن در ایجاد جریانهای نقدی مساعد، در درجه اول منجر به تمرکز روی اطلاعاتی درباره سود موسسه می شود تا اینکه اطلاعات مستقیم درباره جریانهای نقدی کسب کنند. صورتهای مالی که صرفاً اطلاعاتی راجع به دریافتها و پرداختهای نقدی طی دوره ارائه می نمایند، نمی توانند به اندازه کافی و بنحو مطلوب منعکس کننده عملکرد موفق یا ناموفق موسسه و چگونگی کارآیی آن باشد.بلکویی،1381
[1]- Financial Accounting Standard Board
[2]-American Accounting Association
[3]- AccountingPrinciple Board
[4]- Financial Accounting Standard Board
مبانی نظری بررسی ارتباط جریان وجوه نقد عملیاتی و اجزای اقلام تعهدی بر پیش بینی سود آتی