کشور یونان با مساحت تقریبی 46500 (چهل و شش هزار و پانصد کیلومتر مربع)، در جنوب شرقی اروپا و در کرانه های شمال شرقی دریای مدیترانه قرار گرفته است. این سرزمین از شمال به مقدونیه و بلغارستان، از شمال شرقی به ترکیه، از شرق به دریای اژه، از جنوب به دریای مدیترانه و از سمت شمال غربی به کشور آلبانی محدود می شود. یونان سرزمینی کوهستانی است که در انتهای جنوبی شبه جزیره بالکان قرار دارد و قسمت اعظمی از قسمت جنوبی این شبه جزیره در دریا پیش رفته است. این سرزمین پوشیده از رشته کوه های فراوانی است که به علت کوهستانی بودن، قابل سکونت و مستعد برای فعالیت های کشاورزی است .
آخرین مرحله تمدن میسنی به عنوان دوران قهرمانی یونان کهن شناخته شده است. در این ایام آگاممنون حاکم میسن جنگ تروا (1200ق.م) را به راه انداخت. وی با کشتی های جنگی خود به سوی شهر تروا، در آن سوی دریای اژه حمله کرد. اما به خاطر استحکامات قوی شهر تروا، نتوانست آن را تسخیر کند تا اینکه با حیله اسب چوبی وارد این شهر شد و آن را ویران کرد.
هومر شاعر حماسه سرای یونان در قرن 8ق.م، در کتاب ایلیاد، حوادث این نبرد را توصیف کرده است.
تمدن میسنی با هجوم اقوام دوری، سرنگون شد
و آتش سوزی شهر میسن را نابود کرد.
b . شیوه دوریک Doric
دوره کلاسیک
در این عصر فلسفه یونانی که بر پایه خرد انگاری است، ظهور می کند و فرهنگ اسطوره ای یونان را مورد حمله قرار می دهد و بر آن مستولی می شود. در این دوره ما با دو جریان فکری روبرو هستیم. اول اندیشه سوفسطائیان که انسان را قیاس همه چیز می دانند و دوم اندیشه فیلسوفان که با پیام خود را بشناس، انسان گرایی و انسان محوری را مد نظر قرار دادند.
این جریانات فلسفی باعث ظهور طبیعت گرایی و حرکت هنر به سوی رئالیسم شد.
نزد فیلسوفانی مثل سقراط، افلاطون و ارسطو هنر در ذات خود تقلیدی است یا به عبارت دیگر آفرینش آثار هنری عالمی است تخیلی با تقلید از عالم واقعی. این به ما کمک می کند تا بفهمیم که چرا و چگونه پیکره سازی عصر کلاسیک به سمت طبیعتگرایی حرکت می کند و هنرمند پیکره تراش با در نظر گرفتن نظم، تناسب و هماهنگی میان اعضای بدن انسان و تقلید از آن، سعی در واقعی تر و طبیعی تر جلوه دادن پیکره می کند.
شهر پرگاموم یا پرگام (Pergame) در آغاز قرن سوم قبل از میلاد یکی از مهم ترین کانون های فرهنگ یونانی در عصر هلنیستی است. این شهر در شمال غربی آسیای صغیر بود و دارای کتابخانه، مدارس ادبی، معبد و دژ بود. در این شهر به تقلید از آکروپولیس آتن مجموعه ای بر پا گردیده که دارای معابدی برای خدایان یونانی بود از جمله بناهای این مجموعه می توان به معبد زئوس اشاره کرد
مهمترین و بهترین آثار این دوره هنری در آسیای صغیر یافت شده است که از آن جمله پیکره نقش برجسته نمای شمالی معبد زئوس در پرگاموم است. در محراب این معبد، کتیبه ای با موضوع نبرد غولان را مشاهده می کنیم که با بیانی مبالغه آمیز و حرکات و حالاتی پر تظاهر و تحرک اجرا شده است.
دانلود پاورپوینت معماری یونان- 81 اسلاید