لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 22
پولشویی و راهکارهای مبارزه با آن
عبدالحمید خسروی*
مقدمه
پدیده پولشویی به هر اقدامی که موجب قانونی جلوهدادن پولهای حاصل از فعالیتهای نامشروع یا غیرقانونی است اطلاق میگردد که دارای آثار زیانبار اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی است. با توجه به متنوعبودن روشهای کسب سود حاصل از اعمال خلاف، شیوههای پولشویی نیز متنوع بوده و به عواملی همچون جرم، نوع سیستم اقتصادی و قوانین و مقررات کشوری که در آن جرائم صورت میگیرد و یا پول در آن کشور تطهیر میگردد بستگی دارد. در این مقاله پس از ارائه تعاریف و روشهای پولشویی و اثرات آن بر اقتصاد، پدیده پولشویی در ایران و سیاستها و راهکارهای مبارزه با تطهیر پول مورد بررسی قرار گرفته است.
تعریف پولشویی (Money Laundery)
پولشویی عبارتست از هر نوع عمل یا اقدام به عمل برای مخفینمودن یا تغییر ظاهر هویت عواید نامشروع یا غیرقانونی بهطوری که وانمود شود از منابع قانونی یا مشروع حاصل گردیده است، بهعبارت دیگر پولشویی روی دیگر سکه اقدامات بزهکارانهای است که منشاء آن قاچاق مواد مخدر، ساخت، تهیه و فروش مشروبات الکلی، قاچاق کالا و ارز، رانتخواری، اخاذی، آدمربایی، دائرکردن مراکز فساد و فحشاء، اختلاس و ارتشاء، کلاهبرداری، فعالیتهای خرابکارانه (تروریستی)، تقلب در امور مالی، ثروت و درآمدهای ناشی از فرار مالیاتی، منابع جاسوسی، گروگانگیری، قمار، سرقت، قاچاق کالاهای عتیقه و آثار باستانی است که طی فرآیندی با هدف تغییر ظاهر عواید حاصل از اقدامات و فعالیتهای غیرقانونی و فرار از پیگردهای قانونی و پنهان نگهداشتن منشأ پول یا دارایی، از آن بهعنوان پولی پاک، قانونی و مشروع استفاده نموده و وارد چرخه اقتصادی میگردد.
روشها و مراحل پولشویی
هر قدر اقتصاد از شرایط رقابتی فاصله بیشتری داشته باشد، بستر برای گسترش فعالیتهای پولشویی آمادهتر و گستردهتر خواهد شد. بدین ترتیب کشورهایی که در آن منشاء پول مورد سئوال نباشد و دارای اقتصاد زیرزمینی، نظام اداری ناسالم و ناکارآمد و نظام مالی غیرشفافاند و فاقد سیستم نظارتی قوی باشند، استعداد بیشتری برای پولشویی دارند و منابع حاصل از فعالیتهای غیرقانونی به سهولت میتوانند وارد چرخه اقتصادی آن کشورها شده و پولشویی عملیاتی گردد.
شبکه بانکی، بازار بورس اوراق بهادار، خرید و فروش اوراق قرضه عمومی، کارتهای اعتباری، خرید و فروش طلا، سکه و ارز، دارایی و مستغلات از کانونهای عمده پول پولشویی میباشند. معمولترین شیوه پولشویی این است که پولشویان یا بهطور مستقیم پول نقد را در بانکها سپردهگذاری میکنند و یا با ابزارهای پولی و مالی همانند چک و سفته در مکانهای دیگر سپردهگذاری مینمایند. سرمایهگذاری عملیات پولشویی چنین مبالغ کلانی به روشهای مختلف تطهیر میشود. با توجه به تنوع و گسترش روزافزون فعالیتهای غیرقانونی حجم وسیعی از پولهای کثیف به روشهای مختلف تطهیر گردیده و در اقتصاد کشورها ادغام میگردد. آمار منتشره از سوی همکاری اقتصادی و توسعه نشان میدهد که کشور دانمارک در مبارزه با پولشویی رتبه اول در جهان دارد در مقابل کشورهای سوئیس و اتریش بیشترین زمینهها را برای پولشویی در سطح جهان و کشورهای امارات متحده عربی و لبنان در خاورمیانه دارند و بهعنوان بهشت پولشویان مطرح میباشند. عملیات پولشویی در سطح وسیع، اثرات نامطلوب و زیانباری بر اقتصاد کشورها و جامعه جهانی برجای میگذارد که ازجمله این اثرات مخرب و زیانبار میتوان به
تحقیق و بررسی در مورد پول