انواع دست بافت ها در ایران
دست بافت های ایرانی دارای تنوع بسیاراست که بر روی دارهای ساده ی روستایی و عشایری روی زمین یا بر دارهای ایستاده و عمودی بافته می شوند و در تمام نقاط ایران متداول است
دست بافت های هر منطقه یا اقلیم بیانگر جنبه ای از هویت فرهنگی مردمان همان مناطق یا اقلیم هاست می توان گفت آن ها فرهنگ و آداب و رسوم خویش را بر سطح بافته های زیبای خود تصویر می کنند این بافته ها گاه از زندگیشان می گوید ، گاه از طبیعتی که از آن بهره مند می شوند و گاه از شادمانی ها و غم هایشان به طور کلی این بافته ها تجلی گر افکار و روحیات بافندگان است.
دست بافته های مناطق مختلف ایران هریک ویژگی های منحصر به فرد،از نظر نقش و رنگ و اندازه و شیوه ی بافت و کاربرد آن برخوردار است. البته مشابهت هایی هم میان دست بافت ها یافت می شود با این حال بافته های هرمنطقه به گونه ای است که با نام خاص و بومی خود بیانگر تعلق آن به مردمان همان منطقه است.
این بافته ها انواع بسیاری دارند که در مطالب زیر به نمونه هایی از آنها اشاره می شود.
جاجیم :
بافت جاجیم در میان ایلات و عشایر ترکمن ، کردستان ، آذربایجان ،فارس و ........... رواج دارد که بافت آن بر روی زمین و به صورت افقی متداول است .
گلیم :
دست بافته ای است پودنما که و بدون پرز که هم بر دار افقی و هم بر دار عمودی بافته می شود نقش گلیم بیشتر تحت تاثیر رنگ پودها است همچنین این بافته دو رویه می باشد.
زیلو :
این دست بافته با استفاده از تار وپود پنبه ای بر دارهای عمودی تولید می شود بافت این زیرانداز در روستاها مرسوم است زیلو نسبت به سایر دست بافت ها ضخیم و زمخت است زیلو دو رویه است و نقش یک طرف آن با طرف دیگر متفاوت است
شامل 4 صفحه word
دانلود مقاله انواع دست بافتها در ایران