مقدمه
کاه شامل ساقه های الیافی حاصل از جو ، گندم ، یولاف و یا لگوم ها است . همچنین ساقه و برگهای غلات را که بعد از جدا نمودن دانه های رسیده آن بر جای می مانند را در بر می گیرد.
استفاده در تغذیه دام
این محصول یک منبع خوب الیاف محسوب میشود ، اما میزان پروتئین و انرزی آن کم است . غالبا عقیده بر این است که کاه یولاف خوش خوراک ترین کاه است . ترکیبات کاه بیشتر تحت تاثیر مرحله بلوغ گیاه در زمان برداشت و شرایط محیطی قرار داشته و اصولا واریته گیاه در این مورد اهمیت کمتری دارد . پروتئین خام در این محصول کم بوده (5-2 % ) و از قابلیت هضم اندکی برخوردار است . کاه از 45-40 % سلولز ، 50-30 % همی سلولز ، 12-8 % لیگنین تشکیل می شود .
کاه حاصل از نخود و لوبیا حاوی پروتئین ، کلسیم و منیزیم بیشتری نسبت به کاه غلات است . کاه این گیاهان نسبت به کاه غلات دارای ساقه های ضخیمتر و الیافی تری بوده و لذا خشک کردن آنها مشکل تر بوده و به همین خاطر به آسانی کپک میزند .
یکى از مهمترین مسائل یک دامدارى، چگونگى تامین خوراک دامهاست. چون خوراک دام یک ماده حیاتى است که باید بهصورت دایمى (روزانه و بهموقع) در اختیار دام باشد. بنابراین، تامین غذاى دام به عنوان یک اصل مهم اهمیت زیادى دارد. یک دامدار باید براى تامین غذاى سالیانه دام و جلوگیرى از خطر کمبود غذاى دام یا افزایش هزینه آن، در فصل تابستان با جمعآورى علوفه یا سیلوکردن، توشه زمستانه را براى دام ها
مهیا کند . در دامدارىهاى ایران معمولا نیاز غذایى دام را کنسانتره و دیگر علوفه تشکیل مىدهد . انواع علوفهاى را که به دام شیرى یا گوشتى مىدهند، عبارتند از: کاه گندم، کاه جو ، سیلوى ذرت، ذرت علوفهاى، علف باغات، پَس چَر مزارع، برگ درختان، یونجه، شبدر و کاه برنج مىباشد که دراین میان کاه برنج بیشترین مواد را در تغذیه دام تشکیل مىدهد.
کاه به علت خشک و پُرحجمبودن، ارزش غذایى زیادى براى دامها ندارد. از نظر ارزش غذایى، کاه جو از کاه گندم بهتر است. همچنین کاه گندم از کاه برنج بهتر است. براى دامهاى سنگین بهتر است که کاه به صورت رشتههاى بلند باشد. مصرف کاه باید کم و به مقدار لازم باشد. هر چه مقدار این علوفه در جیره
غذایى دامها بیشتر باشد، جلوى هضم و مصرف بیشتر غذا را مىگیرد. بهت راست کاه را همیشه بعد از خوراکهاى دیگر به دامها داد.
در ابتداى دوره شیروارى چون دام وزن زیادى را از دست داده و اشتهاى کمترى دارد، باید از علوفههاى مرغوب و کنسانتره خوب استفاده کرد. به علاوه از دادن علوفههایى مانند کاه و سبوس برنج باید خوددارى شود.
- براى جلوگرى از نفخ دام باید کاه غنىشده را همراه با علوفههاى خشک دیگر استفاده کرد. مقدار کاه غنىشده را براى گوسفند از دویست گرم و براى گاو از سیصد گرم در روز شروع مىکنند. کمکم این مقدار را بیشترى مىکنند.
- پوسته¬های تخم آفتابگردان دارای انرژی معادل سه هزار و 300 کیلو کالری هستند که از این لحاظ یا کاه غلات مانند کاه گندم ، سوبل و غیره قابل رقابت است و می توان به راحتی آن را جایگزین کاه غلات کرد.
رنگ/بافت : کاه غلات به رنگ زرد کمرنگ و کاه لگوم ها سبز هستند
خوش خوراکی : برای تحریک مصرف آن باید کاه را با ملاس مخلوط نموده و یا روی کاه ملاس ریخت .
محدودیت های مصرف ( عوامل ضد تغذیه ای )
سطوح پائین انرزی این مواد (7-6 مگا زول در کیلوگرم ماده خشک ) مصرف آن را به جیره نشخوارکنندگان می سازد . ماهیت الیافی این محصول بیانگر آن است که فرآورده مزبور برای تغذیه غیر نشخوار کنندگان مناسب نیست .
میزان مصرف تقریبی در گونه های مختلف ( در صد از علوفه )
گوساله 5 شیر خوارگی 0 جوجه 0
گاو شیری 10 جایگزین شونده شیر 0 جوجه گوشتی 0
گاو گوشتی 10 جیره رشد 0 طیور والد 0
بره 3 جیره پایانی 0 تخمگذار 0
میش 0 خوک ماده 0
آنالیز رایج
ماده خشک 87 NCGD 40 DUP @5 1.7 لیزین قابل استفاده -
پروتئین خام 4 NDF 84.4 DUP @8 1.8 متیونین -
DCP 1 ADF 51 نمک 0.5 متیونین+سیستئین -
MER 6.5 نشاسته 1 کلسیم 0.5 تریپتوفان -
MEP - قند 2 فسفر کل 0.15 ترونین -
DE - نشاسته و قند 3 فسفر قابل استفاده - آرزنین -
الیاف خام 44 FME 6 منیزیم 0.05 PDIA 1.25
روغن (EE) 1.2 ERDP @2 1.6 پتاسیم 0.1 PDIN 2.5
روغن (AH) 1.6 ERDP @5 1.4 سدیم 1 PDIE 4.75
EFA - ERDP @8 1.3 کلر 0.1 دی ال میتیونین -
خاکستر 7 DUP @2 1.4 لیزین کل - دی ال لیزین -
غنی سازی کاه
اگر کاه و علوفههاى مانند آن به صورت غنى شده به دامها داده شوند. ارزش غذایى بیشتر مىدارند. براى گاوهاى خشک مىتوان مقدار بیشترى از این علوفه در جیره غذایى قرار داد.
به دلیل استفاده زیاد کاه در تغذیه دام، غنىسازى این علوفه اهمیت زیادى دارد. براى غنىسازى کاه:
1- ابتدا آب و مقدار مشخصى اوره را با هم مخلوط مىکنند. اگر ملاس هم وجود داشته باشد، مقدار مشخصى از ملاس هم با آن مخلوط مىکنند. وقتى اوره و ملاس در آب به خوبى حل شد، آن را بر روى توده کاه مىپاشند و کاه را به هم مىزنند. سپس آب را در داخل سیلوى سیمانى مىریزند و فشرده مىکنند. با این کار هواى داخل سیلو خارج مىشود. سپس اب استفاده از پلاستیک روى آن را مىپوشانند. این کاه به مدت بیست و پنج روز به همین صورت باقى مىماند و سپس مصرف مىشود.
2- ابتدا کاه گندم یا جو با آسیاب چکشی خرد شده و سپس با هیدروکسید سدیم (سود سوز آور ) یا آمونیاک عمل آوری می گردد تا قابلیت استفاده آن افزایش یابد .
مزایای تغذیه ای
این فرآورده یک منبع خوب الیاف قابل هضم محسوب می گردد ولی از نظر پروتئین و دیگر مواد مغذی بسیار فقیر است و برای حجیم نمودن علوفه یا کامل نمودن منابع نشاسته ای مناسب است . میزان مواد معدنی و ویتامین های موجود در آن فوق العاده کم است ، به استثنای سدیم که در صورت عمل آوری با سود سوز آور تامین می شود . عمل اوری با آمونیاک سطح پروتئین این فرآورده را به 7 % می رساند که این افزایش در اثر تامین ازت غیر پروتئینی رخ می دهد .
رنگ/بافت : پلت های زرد تا قهوه ای
خوش خوراکی : خوب
محدودیت مصرف (عوامل ضد تغذیه ای)
میزان بالای سدیم موجود در این فرآورده بیانگر آن است که باید آب کافی در دسترس حیوان قرار گیرد . باید از مصرف مقادیر بالای آن برای دوره های طولانی خودداری نمود ، زیرا این فرآورده می تواند باعث آلکالوز (Alkalosis) شود .
میزان مصرف تقریبی در گونه های مختلف (درصد از علوفه)
% % %
گوساله 5 شیر خوارگی 0 جوجه 0
گاو شیری 15 جایگزین شونده شیر 0 جوجه گوشتی 0
گاو گوشتی 15 جیره رشد 0 طیور والد 0
بره 5 جیره پایانی 0 تخمگذار 0
میش 10 خوک ماده 5
آنالیز رایج
کاه غنی شده با سود سوز آور
ماده خشک 86 NCGD 45 DUP @5 0.5 لیزین قابل استفاده -
پروتئین خام 4 NDF 78 DUP @8 1 متیونین 0.02
DCP 1 ADF 45 نمک 0.5 متیونین+سیستئین 0.07
MER 7.5 نشاسته 1 کلسیم 0.3 تریپتوفان 0.1
MEP - قند 1.5 فسفر کل 0.15 ترونین 0.3
DE 4 نشاسته و قند 2.5 فسفر قابل استفاده - آرزنین -
الیاف خام 45 FME 7.1 منیزیم 0.1 PDIA 1.7
روغن (EE) 1.3 ERDP @2 5 پتاسیم 1 PDIN 4
روغن (AH) 1.5 ERDP @5 4.5 سدیم 0.05 PDIE 6
EFA - ERDP @8 4.1 کلر 0.65 دی ال میتیونین -
خاکستر 14 DUP @2 0.05 لیزین کل 0.1 دی ال لیزین -
کاه غنی سازی شده با آمونیاک
ماده خشک 87 NCGD - DUP @5 - لیزین قابل استفاده -
پروتئین خام 7 NDF 78.2 DUP @8 - متیونین -
DCP - ADF 48.3 نمک 0.25 متیونین+سیستئین -
MER 7.8 نشاسته 1 کلسیم 0.4 تریپتوفان -
MEP - قند 2 فسفر کل 0.1 ترونین -
DE - نشاسته و قند 3 فسفر قابل استفاده - آرزنین -
الیاف خام 42 FME 6.8 منیزیم 0.85 PDIA -
روغن (EE) 2 ERDP @2 - پتاسیم - PDIN -
روغن (AH) 2.4 ERDP @5 - سدیم 0.1 PDIE -
EFA - ERDP @8 - کلر - دی ال میتیونین -
خاکستر 5.5 DUP @2 - لیزین کل - دی ال لیزین -
مقدار مادههاى لازم براى غنىسازى کاه
ملاس 4 تا 10 کیلوگرم آب 50 تا 80 لیتر
کاه 100 کیلوگرم اوره 4 کیلوگرم
فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد
تعداد صفحات این مقاله 18 صفحه
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
دانلود مقاله انواع کاه