فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت) تعداد صفحه:97
دانلود پایان نامه بررسی عملکرد و اجزای عملکرد ارقام و لاینهای پیشرفته عدس در شرایط دیم در منطقه اردبیل
چکیده
کشت عدس در اغلب نواحی اردبیل به صورت دیم انجام میگیرد، پایین بودن عملکرد ارقام در دسترس کشاورزان یکی از مشکلات در تولید اقتصادی این محصول به شمار میرود، لذا این پژوهش به منظور بررسی ارقام و لاینهای پیشرفته عدس و تعیین خصوصیات مختلف زراعی آنها در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در سال زراعی 1390 اجرا شد. آزمایش به صورت طرح پایة بلوکهای کامل تصادفی با 14 تیمار آزمایشی (شامل 13 رقم و لاین پیشرفته و یک رقم محلی عدس) با چهار تکرار انجام گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که به جز صفت تعداد دانه در غلاف، صفات تعداد روز تا 50 درصد گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، ارتفاع اولین غلاف از سطح زمین، تعداد شاخه اصلی و فرعی در بوته، قطر دانه، تعداد غلاف و دانه در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه، زیست توده و شاخص برداشت تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت. از لحاظ صفات فنولوژیک ژنوتیپ ILL-590 زودرس ترین ژنوتیپ بود. کمترین ارتفاع بوته و ارتفاع اولین غلاف از سطح زمین، تعداد شاخه اصلی و فرعی متعلق به ژنوتیپ ILL-590 بود. در حالیکه ژنوتیپهای ILL-4400، FLIP02-4L و Local Check بیشترین تعداد شاخه اصلی در بوته را داشتند و بالاترین تعداد شاخه فرعی نیز از ژنوتیپ FLIP95-59L به دست آمد. کمترین و بیشترین تعداد غلاف در بوته به ترتیب متعلق به ژنوتیپهای Local Check و FLIP05-58L بود. ژنوتیپ FLIP05-58L به همراه FLIP02-1L بیشترین تعداد دانه در بوته را نیز دارا بود. دو ژنوتیپ FLIP02-4L و ILL-4400 بالاترین وزن صد دانه و ژنوتیپ FLIP02-55L کمترین وزن صد دانه را داشتند. بالاترین عملکرد دانه از ژنوتیپهای FLIP05-58L و
FLIP04-31L به دست آمد، در حالیکه ژنوتیپهای FLIP02-57L، Local Check و ILL-6037 کمترین میزان عملکرد دانه را تولید کردند. ژنوتیپ FLIP95-59L و رقم کیمیا بیشترین عملکرد زیست توده را داشتند. دو ژنوتیپ FLIP02-1L و ILL-590 بالاترین شاخص برداشت و ژنوتیپهای ILL-4400 و Local Check کمترین مقدار این صفت را داشتند. روابط منفی اما غیرمعنی دار بین صفات فنولوژیک و صفات رویشی با عملکرد دانه مشاهده شد. اجزای عملکرد به غیر از وزن صد دانه با عملکرد دانه رابطه مثبت و معنی داری داشتند، همچنین بین تعداد دانه در بوته با وزن صد دانه روابطه منفی وجود داشت. محتوی پروتئین دانه با عملکرد دانه و عملکرد پروتئین دانه به ترتیب رابطه مثبت و غیرمعنیدار و مثبت و معنیدار نشان داد. در تجزیه رگرسیون گام به گام تعداد دانه در بوته 4/84 درصد تغییرات و وزن صد دانه 8/96 درصد تغییرات عملکرد دانه را توجیه کردند. براساس نتایج تجزیه علیت اثر مستقیم صفت تعداد دانه در بوته روی عملکرد برابر 17/1 و اثر مستقیم صفت وزن صد دانه بر روی عملکرد دانه برابر 42/0 بود.
فهرست مطالب
عنوان
صفحه
1-2-1- تجزیه واریانس و میانگین مقایسه 8
2-1- موقعیت جغرافیایی محل آزمایش 23
2-4- صفات زراعی اندازه گیری شده 25
2-4-3- عملکرد و اجزای عملکرد 25
3-1- تجزیه واریانس، مقایسه میانگین و همبستگی صفات 28
3-1-4- ارتفاع اولین غلاف از سطح زمین 34
3-1-17- عملکرد پروتئین دانه 59
3-2- تجزیه رگرسیون گام به گام 64
3-3-4- تعداد غلاف پر در بوته 67
دانلود پایان نامه بررسی عملکرد و اجزای عملکرد ارقام و لاینهای پیشرفته عدس در شرایط دیم در منطقه اردبیل